marți, 23 noiembrie 2010

Dilemele unor parinti care vor sa angajeze legal o bona

Acum suntem in situatia in care ne-am hotarat sa ne angajam bona pentru copil. Am inceput sa discutam cati bani ii putem da in asa fel incat sa imi mai ramana si mie niste bani din salariu, ca sa nu simt ca muncesc degeaba, doar de dragul de a sta la birou si nu acasa, am inceput sa ne intrebam oare cum am putea sa avem o asigurare legala in cazul in care bona aleasa de noi nu ar fi tocmai capra din povestea cu trei iezi, ci chiar lupul cel rau. M-am pus in locul viitoarei bone si mi-am dat seama ca as vrea totusi sa am un salariu decent pentru munca de bona, dar sa beneficiez si de asigurari de somaj, de sanatate, contributii la pensie si sa am siguranta unui loc de munca stabil.


Toate astea se pot realiza prin incheierea unui contract legal de munca. Ar trebui sa fie simplu si frumos, pentru ca e avantajos pentru absolut toata lumea:
  1. Pentru parinti: daca bona maltrateaza copilul (doamne fereste, dar nu te poti impiedica sa nu te gandesti si la asta) poti sa o dai in judecata, iar consecintele resimtite de ea sa fie pe masura faptei. Nu te poti trezi ca bona vrea sa plece maine in concediu la Costinesti si sa nu ai cu cine sa iti lasi copilul doua saptamani cat se bronzeaza ea.
  2.  Pentru bona: salariu fix, loc de munca stabil, posibilitatea sa iti faci un credit la banca, certitudinea ca iti merge si vechimea si ca esti acoperita in caz de somaj sau boala, dreptul legal la concediu, la ore suplimentare platite
  3. Pentru stat: In prezent, majoritatea parintilor prefera sa angajeze bone “la negru”. De ce oare? Un posibil raspuns ar fi ca tu, ca persoana fizica, ca simplu angajat care nu are ca venit decat un salariu, daca vrei sa angajezi cu acte o bona sau o menajera, trebuie sa platesti taxe si impozite ca si cum ai fi o firma care inregistreaza profit. Nu trebuie sa ai firma ca sa poti angaja pe cineva, merge si din calitatea de persoana fizica - problema e ca platesti fix ca si cum ai fi o firma. Conform http://www.calculatorsalariu.ro/, la un salariu brut de 670 de lei, angajatul ia in mana 510 lei, iar angajatorul plateste in total (la angajat si la stat) 863 lei. Angajatul trebuie sa-si plateasca din salariu CAS individual de 10.5%, contributia la somaj 0.5%, la asigurarile de sanatate 5.5%, plus un mic impozit, in timp ce angajatorul trebuie sa plateasca statului CASS 5.2%, somaj 0.5%, CAS 20.8%, FNUASS 0.85% si alte mizilicuri – fonduri de creante, de riscuri, comisioane – de inca 1.4%. Pe luna.

Sa discutam, sa intelegem despre ce e vorba. Evident ca nu se pune problema sa ii dai 5 sau 600 ron unei bone careia ii lasi in grija copilul tau, nu un sac de cartofi si nici florile din ghiveci, fie ca ii dai sub forma de salariu+plati catre stat, fie ca ii dai “in mana” fara niciun fel de act. Daca ai vrea ca bona sa primeasca “in mana” 946 ron, ar trebui sa platesti la bugetul incapator de stat inca 728 de lei. Adica sa scoti din buzunar in total 1674 lei. Sa ridice mana sus cei carora li se pare un aranjament convenabil!

Teoretic, exista si posibilitatea incheierii unui contract civil de prestari servicii. Mai multe detalii aici. Dar e o treaba la limita legalitatii si nu ofera niciun fel de beneficii pentru salariat.

Exista si optiunea de a plati bona “in mana” si sa o ajuti sa isi plateasca contributiile la Casa de Pensii (ca sa ii mearga vechimea) si la asigurarile de sanatate. Dar asta nu te ajuta cu nimic pe tine, ca angajator: tu ce siguranta ai ca bona raspunde legal daca iti bate copilul?

Din Ziarul de Iasi am aflat ca exista si un asa numit contract de munca pe activitati casnice, care ar fi pentru situatii de genul parinti & bone. Stie cineva daca in forma asta de angajare se plateste mai putin la bugetul de stat? Pe net nu e mai nimic de asta. Cred ca o sa sun la ITM sa ma lamuresc.

Din aprilie 2010, un proiect interesant de lege se afla in dezbatere la Senat. E atat de interesant incat nici pana in noiembrie nu au reusit sa-l dezbata de tot. E vorba despre scutirea impozitului pe salariu, pentru un singur parinte, in limita valorii de cel mult 4000 lei pentru fiecare copil aflat in intretinere (cu conditia depunerii la angajator a contractului de bona sau a dovezii de ingrijire institutionala, la cresa sau gradinita). Mai multe detalii aici. Dar proiectul asta pare ca s-a intepenit pe undeva.

Oare sa speram ca acum, daca tot vor alesii nostri sa reduca concediul de crestere a copilului, poate se vor gandi si la cum sa reglementeze “piata” bonelor si a creselor, in asa fel incat ne fie mai bine tuturor?

P.S. Daca ii faci contract de munca bonei, tu ca persoana fizica, trebuie sa te duci cu sacul de bani in fiecare luna la cate 5-7-10 institutii de stat, sau poti plati civilizat cu cardul, de acasa?

Daca e ceva ce ne-a scapat, daca nu am inteles corect reglementarile actuale, daca exista si alte solutii pentru ca un parinte sa poata angaja legal bona (cu beneficiile descrise la punctele 1 si 2) si fara sa faca imprumut la banca pentru a-si onora obligatiile fata de bona si de stat, va rugam spuneti-ne si noua!

Later edit: In SUA, este ilegal sa angajezi o bona fara sa declari la IRS (Fiscul lor) ca ai angajat-o si fara sa platesti contributii pentru ea. Din ce-am vazut pe babycenter.com, contractul de munca nu e obligatoriu, dar este recomandat, tocmai pentru a se evita complicatiile in caz de probleme/neintelegeri (detalii aici si aici). Ce e obligatoriu la ei, este sa declari la Fisc ca ai angajat bona si sa ii platesti cotizatiile la pensii, la somaj, la sanatate - scorurile sunt similare ca si la noi, daca ai plati contributii in locul ei, si nu din calitatea de angajator. Daca angajezi o bona in SUA, asigurarea ei sociala te costa 12.4% din salariu, iar asigurarea medicala 2.9%. La noi CAS individual e de 10.5%, iar asigurarea de sanatate 5.5% (iar sistemul nostru de sanatate e de cateva mii de ori mai prost). Pe langa astea, mai sunt amanunte minore, gen somaj 0.5%, impozit pe venit samd.

Concluzia ar fi ca, deocamdata, cel mai bine ar fi sa angajezi bona informal (de declarat ca ai angajat-o - nu stiu unde si daca ar trebui sa declari), salariul pus pe card mai degraba decat "in mana", ii platesti contributiile la buget si... speri ca o sa-ti creasca copilul asa cum trebuie.

An even later edit: Mi-am dat seama ca situatia ideala ar fi ca bona sa fie PFA, iar familia care o angajeaza sa incheie un contract civil de prestari servicii. Dar nu e atat de simplu... cate bone sunt PFA? Cred ca procentul e ridicol de mic, deocamdata. Ce complicata e lumea oamenilor mari!

7 comentarii:

  1. Piticot, cine îţi maltratează plodul răspunde indiferent dacă aveti vreo relaţie contractuală sau nu.
    Părerea unui individ pragmatico-cinic este să stai frumos pe coadă şi să nu dai nici un ban statului. Cine se aşteaptă ca statul să-i administreze finanţele merită ca statul să-i administreze finanţele. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai completat articolul si-o sa-l mai completez cand/daca primesc raspuns de la ITM. :)) Ideea e ca ma preocupa subiectul asta, pentru ca e o chestiune delicata. Citeste si asta

    http://www.realitatea.net/bona-care-i-a-agresat-pe-cei-doi-copii-risca-o-amenda-si-cateva-luni-de-inchisoare_574847.html

    Daca e contract de munca, atunci si pedepsele sunt mai mari. Iar eu as vrea o razbunare maaaaare de tot daca Eva ar avea intr-un fel de suferit.

    Vreau sa ii fie bine copilului, in primul rand, vreau sa ii fie bine si bonei - pentru ca nu o sa primesc in casa o straina care nu-mi inspira pic de incredere, o sa incerc sa aleg pe cineva care sa-mi placa din mai multe puncte de vedere, dar intuitia mea nu e infailibila - si vreau sa ne fie bine si noua, nu sa mancam covrigi ca sa ne putem plati toate obligatiile catre stat, bona, banci etc...

    Si eu am o parere la fel de buna despre statul nostru, insa nu vreau sa ma plasez in afara lui, locuind in el. Poate totusi noi, copiii de acum zece ani, o sa putem schimba lumea?

    Asta daca nu cumva lumea o s-o ia razna curand, din cauza orgoliilor si intereselor unora si altora, lucru de care iarasi mi-e teama.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...piticot? :)) cine e piticot?

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga violetamov, cum ati procedat in final? Si noi avem aceeasi dilema, bine, inca suntem in proces de cautare/testare bona. Bebita are doar 8 luni, mai am cateva luni pana ma intorc la serviciu insa am inceput din vreme cautarea bonei.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim: Parerea mea e ca nu e tocmai sigur sa incepi sa iti cauti bona cu cateva luni inainte. In mod evident, orice femeie ai gasi, o sa vrea sa inceapa munca si sa ia bani cat mai curand. Daca gasesti pe cineva ok si ii zici "super, te angajam, dar incepi peste 2-3 luni, pana atunci trebuie sa te descurci fara salariu", o sa zica "da-da" si o sa te trezesti ca si-a gasit de lucru la alta familie, intre timp. mi se pare un scenariu destul de plauzibil si ar trebui sa-l iei in calcul.
    Noi am inceput sa cautam bona cu o luna inainte sa ma intorc la serviciu si am gasit-o intr-o saptamana si un pic de la primul anunt pe internet. Sunt destule persoane care isi cauta de lucru ca bone si nu e atat de greu sa gasesti pe cineva ok.
    Eu, sincer, speram sa existe totusi vreo varianta legala si adecvata dpdv financiar pentru angajarea bonei cu acte, dar se pare ca nu... Daca faci contract prin agentie, nu inseamna nimic - singurul avantaj e ca agentia iti schimba bona daca nu esti multumita de bona ta si iti dai seama de asta in primele 2 luni. O varianta cat de cat ok e sa vorbesti cu bona si sa-si plateasca ea contributiile la sanatate si pensii din salariul ei, sau sa faceti voi asta pentru ea, iar salariul sa i-l virati pe card, ca sa aveti o oarecare siguranta.

    Raspunsul celor de la ITM, pe care ii intrebasem cum e mai bine sa angajezi o bona, a fost ca “in contextul reglementarilor legale actuale, conventia civila de prestari servicii/ contractul de colaborare se poate incheia numai pentru activitati cu caracter ocazional (de circumstanta), care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acstuia si se realizeaza uno ictu (dintr-o data)”. Si niciun raspuns la intrebarea daca la contractul de munca la domiciliu (unul din cele 6 tipuri de contracte individuale de munca prevazute in Codul Muncii, si probabil cel mai potrivit pentru situatia asta) angajatorul plateste mai putin la stat… So…

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti multumesc pentru sfaturi si raspuns. Ai dreptate, persoanele dispuse sa lucreze ar vrea sa o faca de maine...Mi s-a facut sila si groaza in acelasi timp de procesul asta de cautare a bonei...ideale?!Cum stiu care e persoana potrivita? Cum stiu ca are grija de fetita, ca nu o lasa cu tv-ul deschis toata ziua, ca nu-i pune calmante in ceai ca sa doarma..(Nati e "rea" de somn, adoarme si doarme numai la san, trebuie sa o intarc si va fi o drama!)Una peste alta, urmeaza sa ne vedem cu cineva care ar fi disponibil din momentul in care avem noi nevoie. Dar chiar si asa, e o loterie, se poate razgandi intre timp.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim: cu placere. Si, ca sa-ti raspund si la ultima intrebare (care e mai mult retorica, de fapt) iti spun ca n-o sa stii niciodata cu siguranta ce face bona cu copilul.

    Cel mai important criteriu pentru mine a fost sa aleg nu neaparat o bona care "sa nu iasa din cuvantul meu" si sa o creasca fix cum am obisnuit-o eu, ci o bona care sa poata avea o relatie frumoasa cu bebe si care sa se ataseze de fetita mea, intr-o anume masura, in asa fel incat sa am motive reale sa sper ca bona o sa aiba grija de ea nu (numai) pentru bani, nu pentru c-asa ii spun eu, ci pentru ca asa ii spune si inima. Doamne, ce fraza lunga am putut sa scriu. Sper c-ai inteles ce-am vrut sa zic. :)

    RăspundețiȘtergere