miercuri, 22 decembrie 2010

Infanrix, Tetraxim, Pentaxim: despre vaccinuri

Inainte de primul vaccin, cel de la 2 luni, am avut cateva zile de discutii aprinse in familie. Ce sa facem, sa mergem pe vaccinul de la stat, care era Tetraxim+ceva, sau sa cumparam noi Pentaxim+Euvax sau Infanrix? Primele doua insemnau doua intepaturi pentru bebe, al treilea una singura. Toate cele trei vaccinuri au aceleasi valente, din punctul asta de vedere nu e nicio diferenta intre ele.

Despre posibilitatea de a nu o vaccina pe Eva nu am discutat foarte mult, desi m-am documentat nitel pe marginea subiectului. Am considerat ca nu merita sa ne asumam un asemenea risc.

La vremea respectiva, ajunsesem sa discutam pana tarziu in noapte, cu argumente de tot felul, si logice, si emotionale, si sa invocam tot felul de conspiratii. Marile companii farmaceutice sunt lipsite de scrupule, ar face orice pentru bani! Am cautat cat mai multe scandaluri in care au fost implicate companiile care produc vaccinurile pentru bebelusi. Am folosit ca argumente prejudecatile noastre despre americanii reprezentati de GSK (si Doamne, cate filme groaznice am vazut despre marile companii americane) si francezii de la Sanofi (in privinta lor aveam mai putine prejudecati). Dar de ce GSK au reusit sa faca Infanrix cu 6 valente intr-o singura sticluta si Sanofi Pasteur nu? Stiam ca si Sanofi lucreaza de ceva ani la Hexaxim si ceva ne parea putred in Danemarca: Sanofi nu are cum sa fie mai prejos decat GSK, poate ca ultimii s-au grabit si nu au facut studii temeinice pentru vaccinul lor, poate nu e atat de usor si de bine sa combini toate tulpinile, poate, poate. Era prima decizie foarte importanta pe care o luam pentru Eva si vroiam sa o luam pe cea mai buna. Pana la urma, am mers pe mana lui Liviu, care vroia Infanrix, pentru ca-i mai scump (deci mai bun!?!), pentru ca e folosit si in alte tari civilizate, pentru ca le contine pe toate componentele si pentru ca trebuie doar o intepatura.

Acum, la aproape un an, am constatat ca a fost o decizie buna. Azi am facut vaccinul de la 12 luni si am aflat ca, de cand cu criza, statul a livrat cu mari intarzieri si in cantitati total insuficiente vaccinurile pentru copii. Daca nu ne cumparam vaccinurile, puteam sa asteptam noi mult si bine sa vina de la stat… O veste buna e ca acum vaccinul subventionat de stat e Pentaxim, si nu Tetraxim, iar la vaccinul de 4 ani se face Infanrix (iar vestea proasta e ca inca mai e criza :)) ).

In final, vroiam sa fac o mica recomandare parintilor cu bebelusi numai buni de vaccinat: daca preferati sa cumparati vaccinul, mai intai prospectati un pic piata farmaceutica. In marile lanturi de farmacii e posibil si probabil sa gasiti mai ieftin si, ca sa luati vaccinul SI mai ieftin, faceti-va un card de reduceri. Avand in vedere ca Infanrix-ul este intre 250 si 300 lei si ca trebuie vaccin la 2, 4, 6 si 12 luni, orice economie e binevenita.

4 comentarii:

  1. Si noi tot Infanrix am facut, dar nu am avut de ales. Asta i-a facut doctorul, nici nu ne-a intrebat macar.

    Iar chestia cu nefacutul vaccinului nu e de fapt o optiune... Da, ai dreptul sa nu-l vaccinezi dar nu ti-l primeste la nici o gradinita sau scoala fara vaccinurile facute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe noi doctorita ne-a lasat sa alegem si nu ne-a influentat cu absolut nimic decizia finala. :)) As fi dat orice pentru un sfat atunci, mi se parea un moment de rascruce pentru noi si viitorul copilului.
    In seara asta asteptam sa vedem daca face febra sau nu Eva. A mai facut la 4 luni, parca, si atunci i-a trecut de la sine. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Griji prea mari pentru chestii mult prea mici:). Asa e la primul copil, orice ti se pare imeeeenssss si decisiv pentru viitorul copilului, cand in realitate sunt fire de nisip in viata lui.

    Nu vaccinul asta e cel mai nasol.
    Cel pentru ROR este groaznic si dureaza si cateva zile. Dar cred ca tie o sa ti-l faca mai tarziu pentru ca nu e inca in comunitate, noi l-am facut de la 9 luni pentru ca era in contact cu alti copii. Bine ca am scapat de el.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi ROR-ul o sa-l facem peste o luna, asa ne-a zis pediatra. Sa vedem cum o sa fie...
    La vaccinul de acum mica mea a reactionat foarte bine, nu s-a inrosit locul de pe picior, nici febra nu a facut, toate bune si frumoase pana acum.

    RăspundețiȘtergere