miercuri, 8 decembrie 2010

Indemnizatia care face minuni

Acum scriu ceva scurt.

Il citesc cu placere pe Dan Tapalaga si de multe ori sunt de acord cu el pana in cele mai mici detalii. In articolul despre indemnizatia de maternitate, insa, mie mi se pare ca ii scapa ceva din “the bigger picture”.

Si el, si Menaru si-ar dori ca guvernul sa incurajeze natalitatea in randul familiilor mai educate si mai instarite. Si eu la fel, si oricine aprofundeaza un pic problema natalitatii, a sporului demografic si a asistentei sociale. Pragmatic vorbind, mai devreme sau mai tarziu, faptul ca in familiile cu venituri reduse sau chiar fara venituri, cu educatie putina sau zero, se nasc cate 5-10 copii, va cadea ca o povara pe bugetul de stat.

Problema identificata ar fi ca familiile cu mai putine venituri si educatie fac mai multi copii, iar celelalte mai putini. In mod evident, pentru bunul mers al economiei, ar trebui redusa diferenta asta si ar trebui incurajate familiile din middle class si upper middle class sa faca copii, multi copii.

Dan Tapalaga e suparat pe noua lege (care de fapt e ordonanta, si care, de fapt, nici nu se stie daca a fost promulgata sau nu) fiindca i-ar descuraja pe cei din clasa de mijloc sa faca copii.

Intrebarea mea de bun simt e: din cele 20% dintre mamicile care luau mai mult de 600 RON in concediu maternal, care e procentul celor care au stat 2 ani acasa? Intuitia mea este ca putine au stat doi ani acasa pentru a-si creste copilul, pe cand dintre cele 80% care luau 600 ron, procentul ar putea fi mult mai mare.

Prin urmare, masura asta nu ar lovi neaparat cel mai mult in familiile de mijloc. Familiile sarace nu vor mai primi indemnizatia de 600 ron decat un an, si asta nu e deloc de neglijat.

Pe baza indemnizatiei minime, multi isi asigura o sursa facila de venit, cu pretul condamnarii unor noi generatii la o viata la fel de grea ca a parintilor lor” spune Dan Tapalaga. Corect. Mi se pare totusi ca se exagereaza un pic importanta acestei indemnizatii, care ar fi in stare sa faca minuni pentru natalitatea Romaniei.

Stiti voi oare ca la sate aproape nu exista farmacii? Si daca ai vrea sa cumperi un prezervativ si n-ai avea de unde. Stiti voi oare ca la tara medicul de familie are in grija sufletele din vreo 3-4 sate si abia il vezi la cabinet miercuri, intre 14.00 si 18.00? Cel putin asa se intampla la mine, intr-o comuna din Braila. Ce planning familial, ce metode contraceptive.

Banii oamenilor de la tara vin, intr-o proportie uriasa, din pensii, din ajutoare sociale, din indemnizatii, ba chiar si alocatia aia de 20 de lei pentru elevi inseamna ceva. 800 ron (600+200 alocatie pana la 2 ani) pe luna la tara e un venit mare, mai ales ca nu platesti chirie, iar de mancare iti iei cartofi, ceapa si rosii din gradina, lapte de la vacuta ta sau a vecinilor, cresti 20 de gaini si ai si oua si carne. La tara e foarte convenabil sa torni copil dupa copil, 1 la mana - pentru indemnizatie, si 2 - dupa 7-8 ani de crescut in conditii precare, il poti lua pe camp la prasit, la semanat, sau sa-l trimiti cu vacile sau oile. Nu vorbesc din carti, pur si simplu asa se intampla la noi la tara. (Si asta nu fac doar romii, ci si unii romani)

Dar 800 ron nu inseamna deloc mult pentru famiile sarace care traiesc la oras. Chiar nu cred ca s-ar obtine cine stie ce rezultate in privinta natalitatii sau vreo economie la bugetul tarii daca s-ar umbla la pragul minim. Poate n-ar fi rau sa aducem satele din Romania mai aproape de 2010, zic.

Nu toate mamele din clasa de mijloc sau de mai sus tin neaparat sa stea doi ani acasa si sa se rupa de mediul profesional. Un an de CIC + inca 42 de zile din postnatal e mai mult decat suficient, parerea mea. Daca se vor crea noi locuri pentru ingrijirea copiilor si conditii mai bune in crese, fiindca e haos pe "piata" asta momentan, o sa fie ok. Autoritatile au un an la dispozitie sa faca asta – nu e nici mult, dar nici foarte putin, pana se vor intoarce la serviciu primele mamici afectate de noua lege. Haideti sa fim mai optimisti.

UPDATE 

Aici e forma finala a OUG privind concediul de crestere a copilului.

- Pentru cele 80% dintre mamici care luau plafonul minim de 600 ron – il pot lua in continuare timp de doi ani.

- Cei carora li se pare o afacere nemaipomenita sa toarne copii pe banda rulanta pentru 800 ron pe luna timp de doi ani isi pot vedea in continuare de treaba.

- Pentru celelalte 20% care luau mai mult: daca se intorc la munca dupa 1 an iau prima de 500 ron. Avand in vedere ca pana acum era un fel de ajutor pentru cresa de doar 100 ron, e ceva mai bine.

- Celor 20% dintre mamele beneficiare de indemnizatie de maternitate care luau mai mult de 600 ron li se recomanda fatis sa se intoarca mai repede la serviciu, ca sa mai poata lua si statul un ban cinstit din taxe si impozite.

- Cum ramane cu bonele, cu cresele? Probabil cam la fel. Doar daca nu cumva se plictiseste Dinu Patriciu, acum ca a pus Mic.ro pe roate.

Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! Dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale!” M-as mira sa mai fie mamici nemultumite acum, in afara de cele pe care le dezavantajeaza plafonul maxim de 3.400 ron. Si de cele care parca vad ca n-o sa apara nicio cresa in plus, asa ca mine.

Voi ati inteles ceva mai mult din minunata OUG a lui Emil Boc?

5 comentarii:

  1. tin sa spun ca abia OUG asta ultima e de un populism absolut nesimtit. practic, e criza doar pentru mamicile care castiga bine si care sunt obligate sa se intoarca mai repede la munca, pentru celelalte care iau 600 pe luna, nu e criza.

    ce misto sa avem tara guvernata prin ordonante. si aici nu dau vina numai pe pdl, ci si pe opozitia noastra de tot kktul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu vad problema concediului de maternitate printr-o perspectiva ceva mai liberala (poate liberal-salbatica :) ): statul nu stabileste nici durata concediului de maternitate si nu da nicio indemnizatie de concediu maternal ci face cadrul legal prin care bancile sa acorde credite de maternitate cu conditii avantajoase (sa zicem 20 de ani cu dobanda DAE 5%). In felul asta cine isi permite un concediu de maternitate mare si-l face cat de mare ii permite starea financiara. E oarecum acelasi sistem ca si asigurarile de domiciliu sau RCA-ul la masina, il faci prin societati private. Nu statul trebuie sa se ocupe de asta, trebuie doar sa incadreze posibilele abuzuri ale bancilor pentru ca rolul statului liberal nu este sa fie mama tuturor ranitilor ci sa creeze cadrul legal prin care societatea sa evolueze prin propriile forte. Dar noi cred ca mai avem mult timp pana acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. stiam si eu de varianta asta si mie personal nu mi se pare atat de rea. deocamdata, Base n-a reusit sa impuna CIC de 1 an pentru toata lumea, ceea ce inseamna ca mai e mult pana departe. despre statul nostru, nu stiu sa zic daca e liberal sau social... cand citesc stiri de genul "in Romania sunt ~11 milioane de persoane care primesc diverse ajutoare sociale" mi se blocheaza creierul.

    RăspundețiȘtergere
  4. La noi nu e nici social nici liberal, este stat electoral :).

    RăspundețiȘtergere
  5. acum, ca ai zis-o, nu pot decat sa fiu 100% de acord cu tine! :))

    RăspundețiȘtergere