miercuri, 17 noiembrie 2010

Oare viata e complicata, sau oamenii prea nepriceputi?

Am schimbat titlul de la postul anterior. Acum chiar nu mai cred ca viata e complicata; viata n-are nicio treaba aici. E vorba de oameni, prea rai, prea nesimtiti, prea ignoranti.

Stam intr-un apartament sec.

Azi am ramas fara apa rece, pe termen nedefinit. Si avand in vedere ca avem centrala de apartament, am ramas fara niciun fel de apa. Anul trecut a fugit administratora blocului cu banii de intretinere, cateva sute de milioane de lei vechi (evident, nu se stie nimic de ea; nu cred ca era vreo infractoare cu prea multe circumvolutiuni, sa se ascunda atat de bine - problema e ca Politia Romana nu se misca decat pentru cazurile care apar la televizor), iar intre timp s-au acumulat datorii consistente si de la rau-platnici. Si-am ajuns in situatia in care Apa Nova a taiat apa la tot blocul.


Da, se poate. "Apa Nova nu se implica in conflictele dintre locatari, Apa Nova vrea doar banii si nu sta la discutii". Nu credeam ca e posibil ca, intr-o capitala de tara cat de cat civilizata, o familie care e cu plata la zi sa ramana fara apa, pur si simplu. Refuzam sa cred ca e posibil sa se intample asa ceva, imi imaginam ca trebuie sa existe alte solutii pentru ca Apa Nova sa isi recupereze banii, sa nu trebuiasca sa fie atatea victime colaterale, iar pretul platit de ele sa fie atat de mare.

Dupa o zi in care am oftat de o mie de ori, am citit tot ce se putea despre legi, asociatii de proprietari, bransamente si conducte, am vorbit la Apa Nova, am intors problema "free rider"-ului pe toate partile, am ajuns la concluzia ca depindem de altii si trebuie sa asteptam.

In situatii de acest gen, asociatia de proprietari e singura care poate face ceva pentru a recupera banii de la datornici. Cu cel mai util si mai eficient si mai rapid instrument din Romania: justitia.

De bransamente individuale, nu se pune problema. In alte orase ale acestei tari in care traim, se poate, dar companiile care furnizeaza apa potabila nu se numesc Apa Nova. Se poate in Tecuci, Galati, Pitesti si sigur mai sunt si alte orase. In Bucuresti, Apa Nova refuza chiar si bransarea separata a scarilor de bloc, acolo unde exista o singura conducta pentru tot blocul - asadar, daca la o scara sunt datorii imense, iar la celelalte nu (cum e si cazul nostru) - nu conteaza, va suferi tot blocul. Cei de la Apa Nova pot sa faca tot ce vor muschii lor si sunt lasati sa isi bata joc. As putea sa pun pariu ca in blocurile unde locuiesc politicienii, magistratii sau alti cetateni de prim rang nu s-au oprit niciodata utilitatile.

What would Chuck Norris do?

Astazi, ne-am spalat la lighean, am incalzit apa pentru baia Evei, ne-am limpezit turnand din cana. E un chin sa spal vasele murdare fara apa de la robinet. Nu stiu cum o sa fac mancare - pentru mine si pentru bebe. Nu stiu cum o sa putem face curatenie in casa. Actiunile simple, de obicei, sunt atat de complicate in lipsa apei, incat devine dureros sa ma gandesc la solutii. Sunt cu moralul la pamant, dar, pentru ca e vorba si de Eva, trebuie sa ma urnesc si sa ma descurc la fel de bine ca si atunci cand aveam apa.

Azi nu am avut apa, nici maine nu o sa avem. Sunt 99% sigura ca nu vom avea nici vineri, fiindca trebuie stransi o gramada de bani, 30% din totalul de plata, pentru ca presedintele asociatiei sa ii duca la Apa Nova ca sa poata deschide o cerere de esalonare a datoriei. Deci nu vom avea apa nici in week-end. Iar saptamana viitoare, nu stiu nici cand si nici daca.

Apropo de bani, oameni si nesimtire. Nimeni din bloc nu a vrut sa dea bani pentru a strange aia 30% - pentru ca pe noi, cei care avem centrala de apartament si depindem de apa rece, ne afecteaza cel mai mult, au concluzionat ca e in interesul nostru sa dam bani. Desi toti cei cu centrala suntem mutati de un an de zile in bloc, desi noi nu avem restante.

Iar rau-platnicii sunt indignati: "dar de ce sa platesc eu intretinerea, nu vedeti ca altii au datorii mai mari, sa le plateasca ei mai intai!". Ce as mai putea sa spun?.... Ca tot nu curge nimic la robinet... si ca daca stati la bloc, nu sunteti nici voi in siguranta.

7 comentarii:

  1. Of, of, of, micuza Voileta Movica... sa stii ca eu, la camin, am apa, asa ca incep sa cred ca viata de student e frumoasa si din motive obisnuit de practice... >>>:D<<<<< Sper sa va bucurati din nou de apa! Btw, am scris un eseu despre apa ptr un concurs, m-am gandit acum sa ti-l trimit, dar ar fi tortura prea mare :P Miss you all, sweety!

    RăspundețiȘtergere
  2. cannot believe my eyes! tu iti bati joc de mine! Codruto, nu numai ca am nevoie de compasiunea ta, dar mi-ar prinde bine si niste bidoane de apa! am vorbit serios ca nu am apa si nici nu o sa avem pana saptamana viitoare. ce-am scris eu nu e eseu pt concurs. :)) acum ma duc sa curat cum pot vasele murdare si sa ii dau din nou Evei de mancare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum sa-mi bat joc de tine? Omg, cannot believe my eyes! Am incercat si eu sa-l decolorez pe dracusorul asta negru, macar gri sa fie :P Faza cu eseul e doar o coincidenta, dar stii cum e viata- numai coincidente :) Pup si hai ca pun o rugaciune inainte de culcare pentru voi, ca de bidoane cu apa........

    RăspundețiȘtergere
  4. cu apa se decoloreaza dracushoru' negru.... :)) tot cu apa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce nesimtiti! Si Apa Nova, si vecinii... poate ai noroc in weekendul asta... si ploua :D.
    Misto poza de sus...

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru incurajare. :)) M-am gandit si eu ca ne-ar prinde bine o ploaie, da' din aia zdravana, sa si strangem ceva in galeti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu cred ca toti cei care au citit postul asta nu isi dau seama ca noi chiar nu avem apa si ca de trei zile turnam apa cu galeata in WC si am o chiuveta absolut jegoasa si buretii de vase sunt murdari si noi suntem murdari... Trebuia sa scriu un text mai induiosator, ca sa va fac sa plangeti si macar sa ne trimiteti o sticla de 2L de lacrimi, daca nu va-ndurati sa ne dati din apa voastra de la robinet... Cam tarziu mi-am dat seama. Stie cineva cum se face dansul ploii? :))

    RăspundețiȘtergere