marți, 7 iunie 2011

Mi-am scos maseaua de minte

Acest post e pentru toti nefericitii care urmeaza sa-si scoata o masea de minte. Sper sa le dea curaj si sa se duca cu inima usoara la dentist (insert evil laughter). Eu am scapa-aa-aaat!!!

Chiar ii ziceam lui Liviu azi ca daca, doamne fereste, mai am vreo problema cu maseaua – gen, o fi ramas vreo radacina pe-acolo, s-o face vreo infectie, mi-o pica maxilarul, mi s-o umfla tot capul – eu nu ma mai duc la dentist, iar daca ma duce el cu forta, o sa fac pe nebuna si-o sa cer anestezie generala.

In schimb, astept cu nerabdare sa mi se vindece rana asta si sa scap de tot si dup-aia promit solemn ca ma duc de bunavoie o data sau chiar de doua ori pe an la periaj profesionist. Mai mult nu fac.

Si-o sa va zic si de ce nu vreau detartraj, ca pana luni vroiam si din ala. O sa incep sa va povestesc cum a decurs extractia.

Luni dimineata, ora 8:00. Ma asez pe scaun, cu capul gol de ganduri si cu inima stransa. Nu mi-era teama de durere, cat nu-mi placea ideea de interventie intr-o zona atat de stramta si de delicata. Ma asteptam nu la ce e mai rau, ci la ce e mai bine. Doctorul imi spusese ca pe forumuri scriu numai cei care au probleme si ca scoaterea unei masele de minte e o operatie banala, ca poate sa dureze si 5 minute si ca se face fara durere. Bun, eram deja anesteziata oarecum. Vine prima anestezie locala – o injectie in gingie, presupun, ca n-am simtit exact unde-a facut-o. Asteapta doctorul cateva minute, timp in care defileaza prin fata mea cu tot felul de dracii. 

Incepe sa-mi sape pe langa gingie, eu am reflex de voma si dau sa scuip. Dupa fiecare mini-interventie. Involuntar imi misc si capul si dau sa inchid gura. Mai si gem – nu magiun – dar nu atat de durere (desi era vorba si de asta), cat de draci ca imi forteaza atat de brutal maseaua cu dalta aia, si de neplacere, si de disconfort.

Doctorul imi mai face o anestezie, ca poate m-o durea, cine stie, poate de-aia sunt asa salbatica si nedusa la dentist. Dupa vreo 15 minute se spala pe maini si anunta ca ma lasa asa, ca el nu poate sa-mi scoata maseaua. Consternare. Usurare. Ingrijorare – dar eu cum naiba plec cu maseaua zgandarita in halul ala? 

A, stati linistita, a fost un detartraj ceva mai adanc, e ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic acolo.” Poftim, asa se face detartajul?! Ce dragut, bine c-am aflat, altadata nici nu mai poftesc la asa ceva! 

Pana la urma intervine Liviu si hotaram ca mai incercam o data, iar eu promit ca stau mai cuminte. In urmatoarele 10 minute a iesit si maseaua – care avea o radacina de toata frumusetea, lunga si intacta. Pacat ca se cariase jumatate la suprafata si-mi facea viata un calvar. 

Cum a fost dupa extractie: 

- Din cauza reflexului de voma, n-am reusit sa tin pansamentul pe rana juma de ora dupa extractie. Doctorul nici n-a insistat - a zis ca merge si fara. LOL. Asa ca am stat asa, natur, si mi-am baut sangele. La doua zile dupa, inca mai scuip din cand in cand cate-o chestie maronie, care de altfel are un gust minunat, de gingie in putrefactie.

- In prima zi am inghitit cu mari eforturi. Mi-era pofta de carne, de gogosi, de prajituri si n-am mancat decat o ciorba si piure de cartofi. Bine, si o banana, si pepene galben. Decent, totusi. 

- Azi inca inghit cu greu, dar mai bine decat ieri.

- Mi s-a umflat un pic obrazul. Sper sa-mi treaca pana maine. 

- Si, cel mai important, acum, la vreo 36 de ore de la marea extragere castigatoare a maselei nenorocoase, pot sa va spun ca nu m-a durut absolut deloc dupa ce a trecut efectul anesteziei. Nu a fost nevoie sa iau niciun medicament pentru durere si, bineinteles, nu iau nici antibiotic. Astept sa-si faca treaba leucocitele si le mai ajut ocazional cu o apa de gura cu clorhexidina. Si cam atat. 

Concluzia: chiar nu a fost atat de rau. Dar cel mai bine sa ai toti dintii si maselele la locul lor. :P

PS. Continuare - dupa 12 zile - aici

26 de comentarii:

  1. eu ma duc regulat la periaj profesional si nu simt nimic. dar nimic. si e fara anestezie, clar. poate o avea dentistul meu mana buna :)

    cat despre extractie, si eu m-am gandit la ea, ca maselele de minte imi imping in dinti si ii cam stramba, dar ma uit la ultima ta fraza si parca imi trece repede :D

    RăspundețiȘtergere
  2. periajul nu cred c-ar avea de ce sa doara, dar detartajul pare cam naspa, daca doctorul trebuie sa scurme cu tot felul de unelte pe langa gingie si intre dinti. :D
    bine ca mi-am scos-o, bine ca totul e bine - cel putin pana acum, eu nu vreau sa-mi mai scot nimic niciodata. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. stai ca nu pricep. care e diferenta dintre periaj si detartare? la mine e una si aceeasi chestie. ca nu imi periaza dintii de placere :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai... cica detartrajul inlatura tartrul de pe dinti si se face ori cu ultrasunete, ori manual cu nu stiu ce instrumente (probabil dalta aia nesuferita :P) - iar periajul se face cu o periuta rotativa si cu o pasta speciala, mai abraziva.

    Dupa detartraj se face obligatoriu in completare si periaj, dar eu cred ca tu iti faci doar periaj...

    http://www.dentistultau.ro/Detartraj-(curatirea-dintilor).html*svID_3-mainpage_serviciu

    RăspundețiȘtergere
  5. ah, ok. deci la mine e doi in unu. ca nu poti face una fara alta. cel putin nu la dentistul meu :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Si la mine la fel, detartraj+periaj la 6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  7. maine merg la dentist pentru a-mi scoate maseaua de minte , numai ca eu am aceiasi problema ca a ta "reflex de voma ....sper sa nu patesc si eu ca tine , o sa vorbesc cu medicul dentist de la inceput si o sa ii spun de problema asta ca sa fie pregatit.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sal'tare ...atat cat se poate cu juma' de gura ca mai mult nu pot dupa extractia maselei de minte de acum 2 zile.Cei care spun ca e usor...au dreptate...iar cei care spun ca e greu au si ei la randul lor. Nu e un STAS ptr ca fiecare masea e diferita de la om la om la fel ca si reactiile organismului.Eu unul va spun ca fug de dentist ca de Uciga-l Toaca...da neicuta...dupa o noapte de durere si suferinta cumplita, ca eram in stare sa iau o caramida sa imi dau cu ea in oaua ,m-am dus dimineata la doctor vesel ca Scufita Rosie.De abia asteptam sa puna doctorita clestele (sau ce dreaq gasea prin debara) pe maseaua mea.Am scapat fratilor ,dupa 3 anestezii, maseaua taurinei a iesit din toate ceke 7 radacini pe care le avea.Am deja 3 zile de cand m-am lipsit de ea dar acum suny triplu x de multumit.Am scapat de durerea de masea si e bine ca am ramas doar cu durere de cap,de gat, de limba si ureche .Mai mult de atat nu am mancat ceva tigari si pe alea a trebuit sa le fumez pw nas ca gura e tzeapana oe pozitia inchis.La ore bine stabilite ma delectez cu o ciorba de paracetamol, aulin si ceva eritromicina ...nu de alya da' cicae la moda.Si cum mereu visam sa ajung in Hawai la plaja ...am reusit...am febra buna...transpir mai mult decat la plaja. In rest toate bune.Va recomand cu incredere zeama de cleste ca va scapa de belele ...si va aduce altele.Sper sa treaca repede...daca nu ma pregatesc pentru a merge la abator.Acolo ma rezolva sigur.Va doresc tuturor Happy new year ! si sper sa va pastrati cat mai mult cu putilinta dintii pe baricade.Cand nu mai merge...dentistul e tatele si mamele nostru. Va doresc sanatate ! Restul e pistol cu apa. PS. Acest post este un pamflet si nu trebuie sa il luati ca atare ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ras cu lacrimi, eu fiind in aceeasi situatie, gheata pe obraz, durere, antiinflamatoare, antibiotice, gura inclestata, etc. sanatate la toata lumea

      Ștergere
    2. Iti multumesc pt portia de ras, dupa 5 ture de plans, asa, ca before party. Azi ma pregatesc, maine ma operez, nu 1, nu 5, ci toate 4.

      Ștergere
  9. Hello, ma bucur ca lumea inca mai citeste postul asta. :)) Am si eu o veste, si anume ca am avut atat de multa grija de dantura mea, incat trebuie sa-mi mai scot inca DOUA masele de minte in viitorul apropiat. yeeey! ce bucurie! sunt printre super norocosii care probabil au toate, dar toate maselele de minte posibile... si care, bineinteles, se cariaza indiferent de cat de bine/des te speli pe dinti.
    Probabil o sa mai revin cu un post peste cateva luni, un an, cand mi-o face curaj sa ma duc iar. :P Multa bafta tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna. Am avut si eu o inverventie asupra maselei de minte, dar la vreo ora de la trecerea anesteziei am dureri foarte mari atunci cand inghit, gura nu o pot deschide bine din cauza durerii in partea dreapta etc (nu,nu e prima sau a 2-a oara cand merg la dentist). Cine zice ca se duce la dentist de placere e masochist. Acea anestezie are efect pe moment , dupa care apar toate reactiile adverse.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna. Zilele astea ar trebui sa merg sa imi extraga si mie maselele de mine si mi foarte groaza...chiar asa de rau e?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e ataaaaat de rau! trebuie, totusi, sa faci in asa fel incat sa lasi groaza acasa cand te duci la dentist, sa fii cat mai linistit/impacat cu situatia.


      bine, ca eu va dau sfaturi voua, celorlalti, dar deja am amanat si eu aproape 9 luni o noua vizita la dentist! :))

      Ștergere
  12. Buna acum 7 zile mi-am scos maseaua de minte dreapta sus nu stiu ce se-ntampla ca durerile nu-mi trec.E normal?ma doare si cand inghit si urechea si mai ales locul unde mi-a facut anestezia,
    Ce-ar trebui sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  13. ce se intampla daca fumezi dupa o extractie?...ma refer cam dupa 1h de la extarctie radacina

    RăspundețiȘtergere
  14. Maine va trebui sa merg sa-mi scot maseaua de minte si din ce am vazut pe net este foarte urata metoda cu pricina!Colac peste pupaza este si cea mai mare masea pe care o am!Nu stiu ce sa fac,am de ales intre a merge si a merge:))

    RăspundețiȘtergere
  15. buna!mi-am scos maseaua de minte sta ga jos acum 5zile si nu mai pot de durere;traiesc numai cu Ketonal si ibuprofen nu stiu ce sa mai fac




    RăspundețiȘtergere
  16. Doamnee....asa zisa dalta nu se foloseste la detartraj!! Se foloseste pt extractii, se baga pt a disloca radacinile de os, altfel nu ar putea trage de masea cu succes! Pt detartraj se foloseste o chestie ascutita cu ultrasunete! Face detartraj cu dalta pt extractii...

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu sunt una din exponatele care a avut parte de toate cele 4 masele de minte. Acum 10 si 12 ani am scos maselele de minte de sus. Nu-mi aduc aminte durerile, dar parca n-au fost asa feroce ca astea de acum. Miercuri 21 mai , mi-am scos maseaua de minte dreapta jos la indicatiile pretioase ale doctoritei la care imi tratez cariile. Le tin din scurt pt. ca nimeni nu se va juca vreodata cu nervii mei din gura, pt. ca sunt satula de nervii mei din cap intinsi la maxim de persoane rauvoitoare. Mi-a recomandat extractia ca dintii de jos au inceput sa o ia razna si s-au intors in alveolele lor si cum am o frica si mai mare de parodontoza, am cedat...nervos sa mi-o scoata. Inainte de extractie doctorita a vrut musai detartraj. Bun 150 ron si o durere surda inainte cu o zi de extractie. Si ajung si la extractie .Doctorul chirurg care m-a luat in primire(in clinica respectiva fiecare cu specialitatea lui), un frumos si un sarmant, mi-a explicat ce si cum, dar asa de frica imi era , incat l-am pus de cateva ori sa repete. Cred ca si-a dat seama ca emotiile , bateau cota la presiunea sanguina de 16/10 si a repetat, ce sa faca omul. Apoi dupa anestezie i-am explicat ca data trecuta am facut atac de panica -persoana care mi-a scos maseaua de minte s-a urcat pe mine si mi-a extras maseaua de minte si colac peste pupaza, din fotografia panoramica a dintilor mei s-a vazut ca ramasese o radacina , rest de buna purtare care va trebui scoasa...candva. La care doctorasul: promit sa ma comport civilizat...ce sa razi, ca buzele mele nu mai raspundeau la comenzi. Daca pana atunci asistenta a stat cu mine, in momentul cand doctorul s-a apucat de treaba , a disparut ca prin farmec, reaparand la final. Doctorasul in 3 min. a scos-o. A pus tamponul si a eliberat zona. Am primit instructiuni de la asistenta si am ajuns acasa. Dupa 3 ore cine se zvarcolea??????Moi. De atunci, adica de 3 zile, ma dor capul, amigdalele, urechea, toti dintii din gura si cum dau de curent sau aer conditionat, junghiuri in maxilar. Deoarece sunt alergica la algocalmin si alte genuri de antiiinflamatoare, iau ibuprofen, paracetamol si ma clatesc usor cu tinctura de calendula in 1/2 cana apa plata. Am citit de arnica ch15 homeopat si cum am avut in casa , am luat, dar vad ca tot nu trece. Cumnata m-a speriat ca 6 luni i-au trebuit ei sa o lase durerea de la scosul maselei de minte. Concluzie, FARA SCOS DE MASEA DE MINTE DACA NU E MUSAI, adica, dureri sau abcese .Oricum toate au fost tratate si nu ma dureau, nu imi facea niciuna probleme. Sa vedem acum daca dintii se vor relaxa si vor sta drepti in alveolele lor. IN SPERANTA CA V-AM FOST DE FOLOS, GANDITI-VA BINE CAND SCOATETI MASELE DE MINTE. Sper totusi ca IQ-ul sa nu scada dupa a 3 masea de minte scoasa.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am scos si eu maseaua de minte si pe dea de langa. Erau infectate si infectia s a dus in toate partile. In cazul in care nu le scoteam ma curatam eu. Sa va povestesc. Mi a facut amestezie locala dl.chirurg, nu a durat foarte mult sa mi le scoata, mai mult am stat sa imi amorteasca locul cu pricina. Distractia a inceput dupa ce mi a scos maselele. Am crezut ca mi a extras urechea, nu maselele. Cum am.coborat de la clinica m am dus la farmacie direct am luat o fiola de ketonal si una de algocalmin. Cand am ajuns acasa din nou am luat plus antibiotice. Astazi este duminica si tot ma doare urechea, extractiile le am facut joi seara. Sper sa ma lase ca nu mai pot.
    Inca ceva, pt cei care nu au scos o, nu va speriati pt ca eu am fost rau, am avut infectie la ambele, si ce e cel mai rau e ca se duceam spre gat si spre cap daca nu luam masura asta mai rpd.
    P.S. Am vazut ca a intrebat cineva daca ai voie sa fumezi imediat dupa extractie.Nu stiu daca ai sau nu, dar eu am fumat.Macar atat sa mai fac.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna,sunt din Hunedoara,si chiar azi la amiaza mi-a fost extrasa o masea de minte ,stanga sus,la D-na Dr.CEZARA CROITORU.Initial filmul il facusem la cabinetul DR.ZUBERECZ spunandu-mi ca necesit operatie,dar am zis sa incerc sa vad daca se poate scoate la dansa.Mi-a zis ca e mica si se poate scoate fara operatie.Am facut programarea pt azi la amiaza la ora 14:30…dar am aj mai repede si pacienta dinaintea mea a iesit dupa 2 min dupa ce am ajuns.M-a luat, pt ca ca urmatoarea pacienta nu ajunsese inca si chiar a zis ca nu dureaza mult.Asezata pe scaun,data cu spray ,injectare cu anestezic local,dupa 3 minute s-a apucat de mine:)) A luat in mana ceva ce arata ca o sula de pantofi,mi-a spus ca se lucreaza prin presiune daca simt durere sa ii spun.Simteam ca se dezlipeste ceva dar nu simteam o durere sau ceva neconfortabil.Apoi a scos altceva dintr-un sertar,atunci m-am gandit:cred ca s-a spart si trebuie scoasa in bucati.In urmatorul minut ,scoate maseaua,intreaga!!!Eu:gata???La care dansa spune:da,gata.Pe film parea mai mica dar de fapt e mai mare.Si culmea avea si 4 colturi!!!Plata?80 ron.Plecata aks ,inca sub anestezie,am luat preventiv un KETEROL.Tin aplicat comprese cu apa rece de la robinet.Vineri am o cununie,nu vreau sa ma duc cu falca umflata, in cazul in care s-ar putea umfla falca,mai bn previn..La ora 21:30 ,zic sa ma apuc sa halesc cv ca ma lesin:)) pireu,fara lactate.Si am inceput sa inceput sa i-au si complex de vit B,,,asa preventiv pt orice eventualitate ,dupa ce am citit pe mai multe site-uri o groaza de povesti adevarate..Poate nu ma crede nimeni,nu simt durere, nici macar k din acel loc ca ar fi fost extrasa vreo masea.Numai bn.Am cerut-o acasa,e urata rau si neagra ca e cariata de aia am si vrut sa o scot.

    RăspundețiȘtergere
  20. mi-am scos maseaua de minte dupa 2 ani de chin....am zis ce o fi o fi.dupa 2 anestezii,mi-a scos usor cu clestele o masea mare si cu niste radacini mari....am zis...uhhhh..floare la ureche.am o saptamana de cand ma doare si extractia si toti dintii din gura,si urechea si gatul,limba capul.deci sunt zapacita de cap....traiesc cu ketonal.simt ca imi zvacnesc toti dintii vii din gura...deci e groaznic ,ori cu o masea de minte care iti face numai probleme,ori cand ai extras -o.sanatate multa.

    RăspundețiȘtergere
  21. daca faceti ce va spune medicul NU VA DOARE DELOC DUPA am avut neplacuta experienta de masea de minte inclusa in os (toate 4) mi s-a spus ca pot pierde toti dintii datorita faptului ca dumnealor molarii de minte fac chisturi si alte chestii care efectiv iti reteaza radacinile celorlalti (eu am dintii mari iar astea de minte au fost URIASE) m-a durut extrem de putin injectia de anestezie si... cam atat dar 1nu am fumat (m-am lasat expre pentru treaba asta cu 3 luni inainte si... acu nu mai fumez)2 fac sport regulat 2 sau 3 ore pe saptamana. 3 in primele 24 de ore am baut doar apa. urmatoarele supa (cu de toate inauntru dar doar zeama), am tinut gheata 15 min 15 min pauza 24 de ore, am luat medicatia antibiotic+rupan(pt rupan nu e voie sa mananci sarat)+ paracetamol si... in 3 zile am mers la sala dupa extractie de 2 molari odata deci Cautati un medic de chirurgie maxilo faciala bun si puternic-iti trebuie forta la asa ceva) si Succes tuturor. Nu lasati maselele de minte sa va faca probleme pentru ca acestea pot fi ireversibile daca va strica articulatiile ATM de la mandibula si maxilar.... asa e cand ai dintii mari , deci daca aveti dinti mai micuti mergeti fara frica

    RăspundețiȘtergere
  22. Am scos si eu 4 masele de minte in doua ore !!!
    Am 25 de ani, iar cel mai tare imi este frica de dentisti si de intuneric. De ce de intuneric? Pentru ca in intuneric s-ar putea ascunde un dentist !!!
    Practic, ieri, pe 13.11.15 am mers la dentist sa-mi scot toate maselele ce erau cariate si trebuiau scoase, pentru ca vreau o noua lucrare. Mi-a zis ca trebuie sa-mi scoata 7 dinti !!! Am zis OK, pe jumatate adormit, ca ma trezisem cu 10 minute inainte de a ajunge la dentist :-P .
    Ma anesteziat pe ambele parti + sus si jos. Nu mai simteam nimic. Si s-a dat la scos. Cand am vazut dalta in mana lui...am vrut sa-i zic ca m-am razgandit...dar nu mai imi simteam limba ca sa mai pot scoate un cuvant... Dupa 2 ore, il vad ca tot ma coase cu ata pe ici pe colo si nu inteleg de ce. La sfarsit...imi zice ca mi-a scos 7 dinti printre care si 4 masele de minte prin operatie. Am crezut ca lesin cand am auzit. Desi nu ma durut absolut deloc...nu eram pregatit psihic pt asa ceva !
    Plec acasa si iau somn pentru 6 ore. Ma trezesc arza d...temperatura la maxim...frisoane...si o durere de cap...de zici ca mi-a infipt careva un cutit in creier. Dar azi is mai bine. Am mancat banane si pireu. Nu ma doare nimic . E mai OK.

    RăspundețiȘtergere