luni, 4 aprilie 2011

Crin Antonescu isi bate cuie in talpa

Exact asta face cand spune ca ar vrea sa conditioneze votul romanilor din strainatate de plata taxelor si impozitelor in Romania. Eu am aflat asta de pe blogul Andreei si zau ca ma mancau degetele sa spun si parerea mea.

In fond, ca si cetatean, esti coactionar al statului. Nu poti doar sa decizi asupra administrarii lui, dar sa nu participi cu nimic", spune el. 

La sfarsitul lui 2010, peste 13% dintre romani lucrau in afara tarii - adica peste 2.7 milioane de oameni. Suma trimisa in tara in 2009 de lucratorii plecati la munca in strainatate a reprezentat 4,4% din PIB si anume vreo 4.5 miliarde de dolari. Cu banii astia, rudele lor care stau acasa au putut sa manance si sa-si plateasca darile catre stat. 

Ce vrea domnul Antonescu – un fel de vot cenzitar, cam ca ala la care Romania a renuntat in 1917. De atunci, avem vot universal, care e unul din principiile de baza ale democratiei, care vot universal da posibilitatea oricarui cetatean adult si cu discernamant sa isi exercite activ si pasiv dreptul de vot. 

In prezent, cei din diaspora africana, din state precum Zimbabwe, Ghana, Maroc si Nigeria isi cer cu vehementa dreptul de vot, iar guvernele se pregatesc sa le faca pe plac. Sierra Leone e cel mai recent exemplu de stat african care le-a dat drept de vot celor din diaspora, iar in Kenya au de gand chiar sa le permita cetatenilor din afara sa voteze online. (sursa aici)

In India, tocmai au dat dreptul de vot indienilor care locuiesc in strainatate (30 martie 2011). Cat timp se mai poate astepta guvernul indian sa primeasca de la cei 25 de milioane de indieni din afara 500 de miliarde de dolari pe an fara sa le ofere acestora dreptul de vot – cam asa s-a pus problema la ei. 

La noi, Crin Antonescu e prea ofticat pe Basescu ca sa mai poata gandi limpede. Asa ca il ia gura pe dinainte si isi taie singur craca de sub picioare. Asta e genul de “perla” pe care diaspora si romanii din tara care au apucat sa-i auda tristul vaiet de politician frustrat nu o pot uita. 

Si acum, asa de proba, ia sa vedem ce scrie in Constitutia Romaniei: 

ARTICOLUL 25
(1) Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept. 

(2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară. 

ARTICOLUL 36
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. 

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. 

-----> Nu scrie nicaieri ca cine pleaca la plimbare-si pierde locul de onoare. Chit ca nu toti isi exercita dreptul de vot, ideea de a retrage acest drept sigur nu incanta pe nimeni in afara de adversarii ai lui Base, care sunt ofticati fiindca n-au reusit sa atraga voturile din diaspora. De ce oare? Sigur stiti si voi raspunsul.

P.S. Am dat exemplul tarilor africane pentru ca presupun ca nici guvernantii lor nu sunt prea incantati de ideea de a le da drept de vot celor care pleaca din tara si vad lucruri noi si cel mai probabil vor vota pentru schimbare si modernizare, si nu pentru dinozauri. Asadar, tendinta e ca guvernele sa isi asume globalizarea si consecintele ei, iar diaspora de peste tot sa primeasca drept de vot in tara de origine, unde au dobandit cetatenia prin nastere.

Un comentariu:

  1. super exemplele! eu nu am mai avut atunci nervii necesari sa caut informatiile astea.

    RăspundețiȘtergere