joi, 13 ianuarie 2011

Acte pentru obtinerea stimulentului de crestere copil

Gata, am depus in sfarsit dosarul pentru stimulent. Ca de obicei, nu am avut de la inceput toate actele. Dupa cum ma asteptam, de stimulentul de 500 ron vor beneficia mamicile care au nascut dupa 1 ianuarie 2011. Pentru celelalte, stimulentul e de 100 ron. Ma asteptam la asta, pentru ca se spusese ca noua lege privind CIC se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie, iar prevederea asta cu stimulentul de 500 ron venea in acelasi pachet, deci era logic sa se aplice la fel.

Foarte multi au fost derutati si au crezut ca toate mamele care se intorc la serviciu dupa 1 ianuarie 2011 vor primi stimulentul marit. Inclusiv cateva dintre bonele care venisera la noi la “interviu” au fost induse in eroare, fiindca sperau – mai mult sau mai putin discret - la un salariu mai mare daca mama ia mai multi bani de la stat. Probabil ca asta li se va intampla mamicilor care vor beneficia de acel stimulent – bonele vor avea pretentii mai mari si mamele vor da jumi-juma stimulentul cu bonele. :P Zic si eu.

La prima vedere, 100 ron pe luna, pana face copilul 2 ani, nu e mult, dar ne-am gandit un pic si am ajuns la concluzia ca e ca si cum ne plateste statul pampersii lu’ bebe inca 11 luni de-acum incolo. Daca avem un stat atat de dragut si amabil, cum l-am putea refuza?... Asadar, iata ce va trebuie pentru stimulentul de crestere a copilului:

- Adeverinta de la angajator din care sa reiasa ca ti-ai reluat activitatea si ca realizezi venituri supuse impozitului si care trebuie sa mai cuprinda si venitul pe ultimele 12 luni in care ai lucrat (asta nu inteleg de ce, dar ma rog) si perioada cat ai stat in concediul de ingrijire a copilului (se poate lua adeverinta-tip de la DGASP)
- Copii dupa certificatul de nastere al copilului, C.I. ale ambilor parinti, livret de familie (toate paginile relevante) – si originalele
- Cerere tip (anexa 1)
- Extras de cont (exista o lista a bancilor agreate de stat)
- Si, bineinteles, faimosul si odiosul dosar cu sina

Inainte de asta, trebuie depusa la Registratura din cadrul DGASP din sectorul/orasul unde locuiesti o cerere scrisa de mana cum ca nu mai vrei indemnizatie de maternitate, fiindca te intorci la serviciu, la care trebuie sa atasezi copie dupa buletinul tau si dupa certificatul de nastere al copilului. Apoi, angajatii de la DGASP trebuie sa transmita cererea ta la Agentia de Prestatii Sociale, de unde veneau practic banii pentru indemnizatie si apoi dosarul pentru stimulent si, in 2-3 luni de la depunerea dosarului, te poti duce la bancomat sa iti umpli buzunarele cu 100 ron.

7 comentarii:

  1. nu pot sa cred ca inca se practica asta cu cererea scrisa de mana!! astia nu au auzit nici acum de semnaturi? sau poate le place sa descifreze personalitatea respectivului dupa gradul de inclinare al literei a?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Andreea: uhm, bine, am exagerat eu cu cererea scrisa de mana. :)) am zis asa fiindca eu am scris-o de mana. dar, evident, poate fi si tiparita si doar semnata cu pixul. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. bine, bine, dar asta inseamna ca nu exista nici un fel de formular. ca poti sa scrii/tiparesti ce vrea vointa ta. nu imi imaginez ca poate costa asa mult sa tiparesti niste formulare. ar fi mult mai eficient si le-ar lua si lor mai putin timp sa proceseze cererile.

    ma gandesc doar ca de fiecare data, functionarul respectiv trebuie sa inteleaga ce vrea cel care a scris cererea de la el.

    in fine, ne indepartam de la subiectul postului si ma mai si enervez :)

    RăspundețiȘtergere
  4. LA NOI IN ORAS MI SE CRE DIN NOU STAGIU DE COTIZARE DE LA PENSII ..CRETINI MI SE PARE O ABERATIE AVANFD IN VEDERE CA AM LUAT INDEMNIZATIE 1 AN DECI AM COTIZAT LA PENSII VOR IAR ACELASI DOSAR ......ESTE O TAMPENI

    AVETI IDEE DACA TRECE TERMENUL ACELA DE 30 DE ZILE SE POATE DEPUNE DOSARULP ENTRU STIMIULENT ? BINE BANUIESC CA PIERZI LUNA CAND NU AI DEPUS DOSARUL

    RăspundețiȘtergere
  5. cu cat timp inainte de implinirea unui an trebuie sa te intorci la munca ca sa beneficiezi de acest stimulent

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate lua stimulentul de 500ron de la inceput ,fara a mai intrerupe contractul de munca

      Ștergere